Superbúrka Sandy zabila najmenej 33 ľudí

30.10.2012 Celý región

New York 30. októbra (TASR) - Superbúrka Sandy, ktorá zasiahla východné pobrežie USA, si doteraz vyžiadala minimálne 33 ľudských životov. Bez elektriny zostalo najmenej 8,1 milióna domácností a firiem.

Medzi najviac postihnuté oblasti patrí mesto New York, kde búrka spôsobila vážne škody na systéme metra. Podľa newyorského starostu Michaela Bloomberga metro začne opäť premávať najskôr o štyri až päť dní. Od stredy by mala byť obnovená aspoň autobusová doprava.

Zatvorená je newyorská burza i tri hlavné letiská. V dôsledku búrky bolo zrušených vyše 15.000 letov v USA i po celom svete.

V samotnom meste New York podľa Bloomberga zahynulo najmenej desať ľudí. Rozsiahly požiar spôsobený búrkou zničil približne 80 domov v newyorskej štvrti Queens. Celkovo v meste počas búrky vzniklo až 23 požiarov.

Približne štvrtina newyorských domácností a firiem je bez elektriny a obnovenie dodávok prúdu do niektorých štvrtí môže potrvať aj vyše týždňa.

Len týždeň pred prezidentskými voľbami sa americký prezident Barack Obama rozhodol zrušiť predvolebné akcie vo viacerých štátoch, vrátane Floridy a Wisconsinu. Vo Washingtone zostane aj v stredu, keď sa mal zúčastniť na mítingoch v Ohiu.

Stred hurikánu Sandy narazil na pobrežie v pondelok o 20.00 h miestneho času neďaleko mesta Atlantic City v štáte New Jersey. Silné dažde a vietor s rýchlosťou v nárazoch vyše 135 kilometrov za hodinu zaznamenali aj v ďalších častiach husto obývaného regiónu miest od Washingtonu a Baltimoru cez Filadelfiu a New York po Boston.

Zaplavená je štvrtina metra v New Yorku

V New Yorku je zaplavená štvrtina metra. Voda prenikla do systému chodieb a tunelov, ktoré sú vybudované pod korytami riek v okolí Manhattanu. Ako sa uvádza vo vyhlásení dopravnej spoločnosti Metropolitan Transportation Authority (MTA), za 108 rokov prevádzky newyorského metra jeho zamestnanci ešte ani raz nečelili takej výzve ako teraz.

Podľa odhadov odčerpávanie vody zo zaplaveného metra môže trvať dlho - od 14 hodín do štyroch dní.

Veľké materiálne škody sa očakávajú nielen v metre, ale aj v autobusovej doprave, keďže voda zaplavila najmenej šesť veľkých podzemných autobusových garáží, ako aj na železnici v smere na Long Island.

Ako uviedol predseda predstavenstva MTA Joseph Lhota, hurikán Sandy paralyzoval prakticky celú dopravu v New Yorku. Podľa jeho slov vo veľkomeste a okolí niet štvrte, ktorá by nebola zasiahnutá: všade sú popadané stromy, je prerušená dodávka elektrickej energie, sú zaplavené tunely, garáže i depá.

Ľudia sú bez elektrickej energie

Ako informovala agentúra AP s odvolaním sa na spoločnosť Consolidated Edison, ktorá je dodávateľom elektrickej energie, bez prúdu je približne 670.000 obyvateľov New Yorku a okolia. Podľa odborníkov obnovenie dodávok môže trvať aj týždeň.

V súvislosti s vyčíňajúcim hurikánom Sandy sa chystá prerušiť prácu americké ministerstvo obrany vo Washingtone, ako aj najväčšia americká základňa morskej pechoty Quantico v Severnej Virgínii a najväčšie laboratórium Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Goddard Space Flight Center, nachádzajúce sa južne od Washingtonu na území štátu Maryland.

Oblasti zasiahnuté katastrofou

Americký prezident Barack Obama vyhlásil dnes štáty New York a Long Island za oblasti zasiahnuté veľkou prírodnou katastrofou. Ako uviedla agentúra AP s odvolaním sa na komuniké Bieleho domu, vďaka tomu sa obyvateľstvo môže stať prijímateľom pomoci z federálnych zdrojov.

Očakáva sa, že hurikán Sandy zanechá materiálne škody za 10 až 20 miliárd dolárov, informovala dnes agentúra Bloomberg.

Pri newyorskom Manhattane siahali morské vlny do rekordnej výšky takmer štyroch metrov, ktoré sa na ostrov valili z troch strán a zaplavili finančnú štvrť, tunely, stanice metra i elektrické systémy. Veľké časti dolného Manhattanu sa ocitli v tme. Výpadky elektriny postihli podľa CNN celkovo približne 6,5 milióna ľudí na východnom pobreží USA.

Práve New York patril medzi najviac zasiahnuté mestá. Starosta Michael Bloomberg v pondelok neskoro večer uviedol, že mesto má najhoršie za sebou a že voda ustupuje. "Vedeli sme, že to bude veľmi nebezpečná búrka, a ona naplnila naše očakávania. Je to búrka, ktorá príde raz za dlhý čas," povedal Bloomberg. Newyorská burza cenných papierov ostane dnes uzavretá - po prvý raz od roku 1888 dva dni po sebe v dôsledku počasia.

Strata sily hurikánu

Ničivý živel Sandy, označovaný za hybridnú búrku - spojenie tropickej búrky so studeným arktickým frontom - stratil pri príchode nad pevninu charakter hurikánu. Meteorológovia však vystríhali, že ide o čisto technickú otázku a že Sandy je naďalej nebezpečná vzhľadom na silný vietor, množstvo dažďa, no tiež sneh. V Chicagu varovali pred možnými šesťmetrovými vlnami na brehu jazera a v Západnej Virgínii pred takmer metrom snehu.

Úplný rozsah škôd bude jasnejší až počas dňa, zatiaľ sa odhadujú na 10 až 20 miliárd dolárov, čo by bola jedna z najnákladnejších prírodných pohrôm v dejinách USA, uviedla agentúra AP.

Výdatné dažde a ďalšie záplavy ostanú hrozbou v najbližších niekoľkých dňoch, keď sa bude Sandy presúvať do Pensylvánie a severne štátom New York. Okolo polnoci východoamerického času sa stred búrky nachádzal pri Filadelfii, vietor dosahoval rýchlosť okolo 120 kilometrov za hodinu.

V New Jersey sa pretrhla hrádza, zaplavilo tri mestá

Po prechode hurikánu Sandy sa dnes v severnej časti amerického štátu New Jersey pretrhla hrádza, v dôsledku čoho voda zaplavila tri mestá. Informovala o tom miestna predstaviteľka agentúru Reuters.

Mestá Moonachie, Little Ferry a Carlstadt, ležiace na severozápade metropolitnej oblasti New Yorku, sa ocitli pod vodou siahajúcou do výšky 1,2 až 1,5 metra.

"Sme v záchrannom režime," povedala zástupkyňa okresu Bergen Jeanne Barattová s tým, že príval vody mestá "zdevastoval". Dosiaľ sa neobjavili správy o obetiach na životoch.

Pretrhnutie hrádze prišlo po tom, ako "superbúrka" Sandy, ktorá krátko pred prechodom nad východné pobrežie USA zoslabla mierne pod úroveň hurikánu, spôsobila záplavy v častiach New Jersey a v New Yorku, kde namerali až takmer štvormetrové zdvihnutie hladiny mora.

V nemocnici v New Yorku nastal výpadok elektriny, 200 pacientov evakuovali

Záložný generátor v newyorskej nemocnici v pondelok neskoro večer zlyhal a vynútil si sťahovanie vyše 200 pacientov, vrátane 20 bábätiek z jednotky intenzívnej starostlivosti o novorodencov. V tom čase už vyčíňala v meste superbúrka Sandy.

Desiatky sanitiek stáli v rade pred newyorskou univerzitnou nemocnicou New York University Tisch Hospital, pričom lekári a zdravotné sestry začali s pomalým procesom evakuácie. Začali s najviac chorými a najmladšími pacientmi. Niektorí boli napojení na dýchacie prístroje, fungujúce na batériu.

"Je to náročná situácia," uviedol medik pre televíziu WCBS-TV. "Stále mávame nácviky takýchto situácií. Ale toto nie je nácvik. Je to skutočnosť," dodal.

Väčšina dolného Manhattanu, newyorskej štvrte, sa ponorila do tmy, spôsobenej búrkou Sandy - obrovským hybridným systémom, ktorý vyčíňa na rozsiahlom páse východného pobrežia Spojených štátov.

Väčšinu výpadkov elektriny na dolnom Manhattane, kde sa nemocnica Tisch nachádza, zapríčinil výbuch v elektrickej rozvodni, ktorá patrí elektrárňam Consolidated Edison. Nie je jasné, či explóziu vyvolali záplavy alebo lietajúce trosky.

Bez elektriny nefungujú výťahy, čo znamenalo, že pacientov nemocnice museli znášať po schodoch dolu. Niektorí sa pritom liečia na rakovinu.

Keď pacientov evakuovali pred budovu, nápory vetra odfukovali ich prikrývky. Zdravotné sestry a personál sa tlačili okolo pacientov, niektorí držali infúzie a ďalšie prístroje.

Sanitky prišli k nemocnici z celého mesta, aby pomohli transportovať chorých. Pacienti budú prevezení do iných nemocníc vrátane Mount Sinai a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.

Poplach v jadrovej elektrárni v New Jersey

Rekordne vysoká hladina morskej vody si vyžiadala vyhlásenie poplachu v jadrovej elektrárni Oyster Creek v americkom štáte New Jersey. Informovala o tom dnes americká spoločnosť Exelon.

Americká Komisia pre jadrovú reguláciu (NRC) varovala, že ďalšie stúpanie hladiny vody oceánu, súvisiace s vyčíňajúcim hurikánom Sandy, by mohlo spôsobiť poškodenie čerpacích zariadení, ktoré sa používajú na ochladzovanie uránových palivových článkov.

Poplach - druhý najnižší na stupnici NRC - sa vyhlasuje, ak voda dosiahne výšku dva metre, takže potenciálne môže zasiahnuť čerpadlá, pomocou ktorých v zariadení cirkuluje voda.

Spomínané čerpadlá momentálne nie sú pre prevádzku nevyhnutné, keďže elektráreň má plánovanú odstávku. Ak by však hladina vody v oceáne ďalej stúpala, mohla by poškodiť motory čerpadiel používaných na ochladzovanie bazénov s vyhoretým palivom.

Hovorca spoločnosti uviedol, že v nevyhnutnom prípade by na tento účel bolo možno použiť vodu z požiarnych hydrantov. Použité uránové články v bazéne by mohli do 25 hodín spôsobiť zohriatie vody k bodu varu, ak by neboli ochladzované. V krajnom prípade by sa mohli až prehriať a spôsobiť tak únik radiácie.

Hovorca NRC však vo vyhlásení uviedol, že v priebehu niekoľkých hodín sa očakáva pozvoľné klesanie vody.

Agentúra Reuters medzičasom informovala, že v pondelok bol pre problémy s dodávkou elektriny odstavený jeden z jadrových reaktorov spoločnosti Constellation Nuclear Energy Group na severe štátu New York. Zatiaľ nie je jasné, či odstávka súvisí s vyčíňaním hurikánu Sandy.

V jednej z elektrární na východe Manhattanu v noci na dnes zaznamenali výbuch. Hasičom sa podarilo následný požiar uhasiť. Príčina výbuchu zatiaľ nie je známa.

Sandy vyčíňa aj v hlavnom meste hazardu Atlantic City

V hlavnom meste hazardu na východnom pobreží USA, v Atlantic City, stíchli v pondelok hracie automaty, pretože mesto zasiahol hurikán Sandy. Priniesol záplavovú vodu, ktorá sa valila ulicami a strhla aj časť slávnej drevenej promenády, opisuje agentúra DPA.

Sandy dorazila na pevninu v blízkosti tohto mesta v štáte New Jersey v pondelok večer a rozbúrila hladinu oceánu, takže vlny zaliali Atlantic City a pod vodou sa ocitlo až 70-80 percent jeho územia. Hladina záplavovej vody siahala do výšky 2,5 metra, informoval dnes denník New York Times.

Všetky cesty vedúce do mesta boli uzatvorené a do Atlantic City nemohol nikto vojsť ani z neho odísť. Starosta Lorenzo Langford vyhlásil dnes ráno zákaz vychádzania.

"Sandy je v Atlantic City poriadne zúrivá. Asi prehrala nejakú stávku," povedal šéf mestského krízového manažmentu Thomas Foley. "Naše heslo vyzýva 'Roztočte to', tak to roztočila," dodal.

Pod vodou je aj polovica mesta Hoboken v štáte New Jersey, uviedol starosta pre americkú spravodajskú stanicu CNN.





 

Vyberte región